Něco pro tělo

Drazí čtenáři, v současné době spouštím stránky www.udivozenky.cz, kde najdete nové články, příspěvky i akce, které pořádám v rámci poradny.

Budu velice vděčná, pokud se tímto směrem přesune i vaše pozornost.

Mějte krásné dny.


   M.





Pizza chleba
P1100618.JPG

Co na to budete potřebovat:
300g hladké mouky
2 lžíce oleje
1lžička cukru
5g sušeného droždí
sůl / Bambova sůl
150 ml vlažné vody


Jak na to :
Jedná se v podstatě o těsto na pizzu, které jen vytvarujete do požadovaného tvaru a necháte péct dozlatova. Vytvořit si tak můžete jak bochník, tak třeba i menší bagety.
Smícháme všechny ingredience dohromady a řádně prohněteme do hladkého nelepivého těsta. Vodu je lepší použít teplejší, podpoří to následné kynutí. Těsto pak necháme kynout minimálně jednu hodinu, lépe dvě a pokud je to možné, tak na teplejším místě.
Tip:

Pokud chcete potěšit svoje jazýčky, přidejte do těsta opečenou cibulku nebo rozmarýn či jiné bylinky. Skvělé jsou také na drobno nakrájené olivy nebo česnek.





Cuketová vege bábovka
P1100637.JPG


Co na to budete potřebovat:
1 hrnek = 300 ml


1 a ½  hrnku polohrubé mouky
1 hrnek nastrouhané cukety
1 prášek do pečiva
2 vanilkové cukry
¼ hrnku třtinového cukru nebo 2,5 pol. lžíce medu
1 banán
¼  hrnku vlašských ořechů + ořechy na ozdobení
½ hrnku teplé vody


Jak na to:
Nejsložitější je připravit si to, co všechny ty sypké přísady spojí. Pojďme do toho! Budete potřebovat mixér, do kterého vsypete ¼ hrnku ořechů, zalijete je ½ hrnkem teplé vody a necháte mixovat 2-3 minuty ,dokud se vám nevytvoří hladká hmota, v podstatě základ na ořechové mléko. V této fázi do takto vymixované tekutiny přidáte banán a buď třtinový cukr nebo med. Záleží čím rádi sladíte. A necháte to všechno opět promixovat a spojit. Mezitím si vedle v míse smícháte všechny ostatní přísady - mouku, cuketu, prášek do pečiva, vanilkové cukry a na závěr to zalijete směsí z mixéru. Promíchejte řádně do hladkého polotekutého těsta. Formu na pečení si vymažte olejem, vysypte polohrubou moukou a následně do ní přesuňte těsto. Pečeme na 180°C, můžeme pak zmírnit na 160°C, 35 - 45 minut. Jestli je bábovka upečená ověříme zapíchnutím špejle, na kterou by se nemělo nic lepit.


Takto upravené těsto jsem zkoušela připravit poprvé a velmi mě překvapila plná chuť, nadýchanost a lehkost bábovky.




Pizza kapsáž
P1100496.JPG


Co na to budete potřebovat:
těsto na pizzu
300g hladké mouky
2 lžíce oleje
1lžička cukru
5g sušeného droždí
sůl
150 ml vlažné vody


sugo:
100 g drcená, loupaná rajčata
1 stroužek česneku
ideálně čerstvé bylinky - oregáno, bazalka, rozmarýn
Bambova sůl
parmezán (samozřejmě u veganské verze vynecháme)


restovaná zelenina:
3 mrkve
1 červená řepa
balsamiková omáčka s fíky
Bambova sůl
olej na orestování


další náplň:
veganská verze: přidáme tofu podle chuti, opražená dýňová nebo slunečnicová semínka… záleží opravdu jen na vaší fantazii
vegetariánská verze: sýry dle chuti, popř. rozšlehané vajíčko… opět záleží jen na vás


tip: u jakékoliv verze se nebojte přidat ještě další čerstvou zeleninu, např. jarní cibulku, pórek, na jemno nakrájenou papriku, záleží na vašich chutích


Jak na to:
Těsto na pizzu dělám tak, že prostě smíchám všechny přísady dohromady, a řádně prohnětu do vláčného a nelepivého těsta. Určitě použijte vlažnou nebo teplejší vodu, pomáhá to těstu lépe kynout. Následně je ideální nechat těsto minimálně hodinu kynout ještě ideálněji na teplém místě. Pokud se vám podaří nechat těsto kynout dvě hodiny, popř. do druhého dne, tím lépe. Z uvedeného množství surovin vytvoříte těsto na 2 pěkné pizzy nebo jak já jsem zkoušela - 2 pizza kapsy. Po rovnoměrném rozdělení těsta na 2 díly jeden vezmeme a rozválíme dokulata. První vrstvou bude sugo.
Sugo vytvoříme rozmixováním drcených rajčat s výše uvedenými bylinkami, česnekem, Bambovou solí (obyčejnou solí) a pepřem. Lze přidat i chilli. Pokud se vám chce pohrát s chutí této omáčky, můžete nakonec přistrouhat i parmezán.
Takto vzniklou omáčkou potřeme polovinu pizzy.
Mezitím si připravíme náplň z restované zeleniny. Mojí oblíbenou kombinací jsou zeleninové proužky z mrkve a červené řepy. Ty vytvořím naškrábáním vybrané zeleniny škrabkou na brambory po celé délce zeleniny. Vzniknou tak jakoby “zeleninové nudle” (níže najdete recept na mrkvové nudle s rajčatovou omáčkou). Ty pak v míse promíchám s balsamikovou omáčkou s fíky a s Bambovou solí a následně na troše oleji restuji do měkka. Ještě teplou orestovanou zeleninu pak rozložím na polovinu potřenou sugem. Rozhodně sem dejte úměrně množství. Z výše uvedeného množství zeleniny naplníte 2 - 3 pizza kapsy. Na restovanou zeleninu pak můžete naložit další ingredience podle toho, co je vám sympatické.

Trouba by měla být předehřátá na 180 - 200°C. Pizza kapsy pak pečeme přibližně 25 minut, dokud pizza na povrchu nezezlátne.





Hráškový krém

Co si připravit?
1 sáček mraženého hrášku ( 300g)
3 menší nové brambory
Bambova sůl

chlebové krutonky :
domácí nebo kupovaný chléb asi 1 - 2 krajíce
parmezán
petrželka kudrnka
máslo na opečení

dle chuti lze přidat zakysanou smetanu ideálně až přímo při podávání

Jak na to:
Dala jsem vařit přibližně litr vody do rychlovarné konvice. Mezitím jsem omyla nové brambory a nakrájela jsem je i se slupkou na malé kostičky. Uvařenou vodu jsem přelila do hrnce a nasypala do ní hrášek a přidala nakrájené brambory. Necháme vařit do měkka. Po změknutí hrášku i brambor přidáme sůl a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. Můžeme následně dochutit dle libosti.

Chlebové krutónky připravíme tak, že nakrájíme chléb na kostičky. Na rozehřátou pánev dáme kousek másla, necháme rozpustit a kostičky sem přidáme. Necháme opékat. Mezitím si na jemnou nasekáme petrželku a přidáme do pánve. Na konec jemně zastrouháme parmezánem, promícháme a můžeme podávat.

I příťa si čvachtnul!

P.S. Kromě příjemné, čisté chuti hrášku má tahle polévka ještě jednu výhodu. Náklady na 5 porcí této lahůdky se pohybují kolem 20kč.



Pomazánka z uzeného tofu s ořechy
ořechy.jpg


Co si připravit?
1 balení uzeného tofu ( zkuste i marinované, kořeněné a vyberte si,co vám sedne nejlépe)
hrst vlašských ořechů ( dají se použít i slunečnicová nebo dýňová semínka, popř. ořechy, které máte rádi)
1 menší cibule
olej na smažení
sojová omáčka
Bambova sůl( mořská sůl)
pepř

Jak na to?
Cibuli oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Na rozpálenou pánev vlijeme olej a následně přidáme cibulku, kterou restujeme dokud nezesklovatí. Následně přidáme ořechy nebo semínka podle výběru a lehce je opečeme spolu s cibulí. V závěru přidáme tofu nakrájené na menší kostičky a necháváme prohřát. Do takto vzniklé směsi přidáme Bambovu sůl nebo běžnou sůl dle výběru, pepř  a přesuneme ji do nádoby, kde ji tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Pro větší jemnost lze přidat ještě olej ořechový olej, popř čerstvé bylinky dle chuti.



Mrkvové nudle s marinovaným tempehem


11220877_10205771947395219_5501172532280446823_n.jpg
Co na to potřebujete?

3 střední mrkve
olivový olej
hrst dýňových semínek
lilek dle chuti
½ marinovaného tempehu
citronová kůra
pesto ( vyrábím domácí z různých bylinek, recept dodám záhy)

Je to experiment se zeleninovými "těstovinami". Na oliv. olej jsem hodila dýňová semínka, následně lilek a marinovaný tempeh a nechala jsem to opéct. Těstoviny připravuji z mrkve,dá se použít i cuketa, řepa nebo co fantazie dovolí. Škrabkou na brambory naškrábu "široké nudle", které přihodím na konci do hotové “omáčky” a nechám lehce prohřát.
Celé toto dílo je těsně před podáváním dochucené citronovou kůrou a pestem.


Dobrou chuť!



Makovec bez vajec




Nepotřebujete vejce.
Ani mléko.
Ani rafinovaný cukr.

Co na to potřebujete?

100 g mletého máku
250 g hladké rýžové mouky
4 řádně zralé hrušky
1 hrneček kokosu ( cca 150ml)
1,5 stejného hrnečku horké vody
1 dcl bezinkového sirupu / jakéhokoliv sirupu, případně domácí marmelády, med či sladidlo dle chuti
citronová kůra
skořice
½ prášku do pečiva
rostlinný olej nebo tuk na vymazání pečící formy

Jak na to…

3 hrušky zbavíte jadřince, nakrájíte na větší kousky a spolu se sirupem, medem nebo tím,co jste si zvolili na rozpálenou pánvičku a necháváme karamelizovat. 
V průběhu  přisypeme skořici a čerstvě nastrouhanou kůru z citronu.
Ideální je s množstvím této sladící ingredience pracovat podle toho, aby vám celková sladkost vyhovovala.

Mezitím si do mixéru vsypeme kokos a zalijeme výše daným množstvím horké vody. Mixujemeasi 2 - 3 minuty, tím nám vznikne základ pro kokosové mléko. Ovšem v tomto případě přidáme nakrájenou zbývající hrušku a umixujeme na jemnou kaši. Obsah mixéru pak poputuje do mísy, kam dáme i zkaramelizované hrušky, promícháme a přidáme mák, hladkou rýžovou mouku a půl prášku 
do pečiva. Znovu dobře promícháme. Nádobu ve které budeme makovec péct můžeme vymazat olejem nebo rostlinným tukem dle libosti. 
Troubu předehřejeme na 180 °C a pečeme asi 40 - 50 minut, dokud makovec nezezlátne na povrchu.



Žádné komentáře:

Okomentovat